Restauratie / Politoeren
Politoeren is een afwerktechniek die vooral werd toegepast op fijne en exotische houtsoorten. Door het meubel te politoeren krijgt het een mooie diepe glans. De basis van de samenstelling van politoer is schellak, een harsachtig afscheidingsproduct van de lakschildluis. Door de gezuiverde schellak op te lossen in de juiste verhouding alcohol, ontstaat de politoer die met een dot katoen op het meubelstuk wordt aangebracht. Wij zijn gespecialiseerd in het politoeren van (antieke) meubels en doen dit op de originele manier.
Voorbereiding politoeren bij restauratie
Als voorbereiding op het politoeren bij een restauratie wordt het (gefineerde) meubelstuk geschuurd zodat alle oneffenheden weg zijn. Afhankelijk van de structuur van het hout wordt het oppervlak gepuimd. Met puimsteenpoeder of een ander soort polijstpoeder wordt met een vochtige dot het oppervlak glad gemaakt. De houtstof die vrijkomt bij het puimen vult de poriën van het hout.
Politoer aanbrengen bij restauratie
Met een linnen doek en gerafeld katoen wordt een dot gemaakt waarop men een hoeveelheid politoer laat lopen. De politoer wordt op het meubelstuk aangebracht door met de dot over het oppervlak te wrijven afwisselend in achtjes en cirkels. Na een aantal lagen laat men het drogen. Daarna kunnen weer een aantal lagen worden aangebracht. Voor een mooi resultaat worden 25 tot 30 lagen politoer aangebracht. Bij het aanbrengen van de laatste lagen, kan wat politoerolie worden gebruikt om “trekken” te doen voorkomen.
Afwerking politoeren bij restauratie
Tijdens de afwerking moeten de olie en alle oneffenheden van het meubelstuk worden verwijderd. Hiervoor gebruikt men een schone dot met alcohol. Door hiermee over het gepolitoerde oppervlak te wrijven zal de olie in de dot worden opgenomen en zullen oneffenheden glad worden gestreken. Uiteindelijk zal het meubelstuk er als een spiegeltje uitzien.